Top destinacije surfanja na valovih

Živa Cesar, Jure Černec, Boštjan Gams

»Ocean, pesek, sonce, val in ti. Sediš na deski in čakaš. Ko ga zagledaš, veš da je to to. Ni odlašanja, samo naprej, čim hitreje. Ko ti le v neskončnem poskusu uspe, je vse poplačano. Končno. Stojiš na deski, sam, samo ti in val. Občutek, ki se ga ne da opisati. Občutek, zaradi katerega postaneš odvisnik. Odvisnik od jezdenja valov. Hočeš še.« (Alive) 

Slovenci nismo ravno dežela valov, peska in sonca. Smo pa zagrizeni športniki. Vsak šport, četudi ga ne moremo izvajati doma, nam postane izziv. Tako je tudi s surfanjem na valovih. Ta vodni šport dobiva pri nas vedno večjo podporo in priljubljenost. V dobi, ko letalo ni več velika finančna ovira, se vedno bolj pogosto odpravljamo v tople kraje, kjer pa ne sme manjkati valov in možnosti za uživanje v radostih oceana.

Smo skupina prijateljev, ki nas je združilo veselje do adrenalinskih športov. To svoje navdušenje želimo preko društva Alive širiti tudi med ostale športne in nešportne navdušence. Zdužitev potovanja, raziskovanja in uživanja na valovih je tisto, kar nam daje energijo in moč za nadaljnje projekte.

Prepotovali smo že ogromno, a še vedno ne dovolj, da bi lahko izkusili vse najboljše. V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih in zanimivih surferskih destinacij. Nekatere smo že obiskali, druge so še na spisku »To še moram narediti«.

Hawaii

Zgrešeno bi bilo ne začeti s havajskim otočjem. Je zibelka surfanja, kjer so zabeleženi prvi začetki surfanja na valovih. Ni ga domačina, ki ne bi vsaj enkrat poizkusil zajahati val. S pomočjo Hollywooda je otočje postalo prava turistična meka turistov, željnih surfanja. To pa znajo domačini zelo dobro izkoristiti. Ni samo najbolj priljubljena surferska destinacija, ampak tudi finančno malce večji zalogaj za surferja, vajenega skromnega potovanja.

(Surfarsko svetovno znani velikanski val – Jaws Maui, Havaji)

V sklopu otočja je nešteto spotov (kraj, kjer se surfa) in so v večini primerni za vsakogar. Spota Pipeline in Jaws pa veljata za ena izmed najzahtevnejših. Severna obala otoka Oahu je polna spotov za tiste izkušenejše. Če pa se želite izogniti gneči in želite izpopolniti znanje na manj zahtevnih spotih, se odpravite na otok Maui. Tam boste našli prijazne beach-breake (peščena tla) kot so Baldwin Beach in Paia Bay. Maui pa ponuja tudi zahtevnejše, ampak še vedno obvadljive valove na spotih Palm Point in Lahaina.

Hawaii so znani tudi po enih izmed največjih valov na svetu. Takrat najizkušenejši surferji iz vsega sveta s pomočjo vodnih skuterjev poskušajo zajezditi orjaške valove. Če imate srečo in ste tam v tem času, priporočamo, da vzamete piknik opremo in daljnogled ter se podate na zelenico nad spotom Peahi in opazujete najbolj drzne surferje, ki se spopadajo z največjimi valovi.

Kanarski otoki

„Evropski odgovor na Havaje“ je termin, ki se pogosto uporablja za opis valov na Kanarskih otokih. Visoki, veliki in tubularni reef-breaki (kamnito dno) navdušijo še tako zahtevne surferje. Na otoku Lanzarote je poznan spot Famara Beach, kjer je eden izmed najbolj konsistentnih beach breakov. V sklopu tega  najdemo na eni strani plaže majhne valove, ki se nato proti drugi strani večajo do višine glave in več. Spot je primeren za učenje začetnikov, zato tukaj deluje veliko surferskih šol. Valovi so prisotni po vseh otokih, vendar pa sta najbolj znana Fuertevetura in Lanzarote. 

Alive Fuertevetura Surf camp je v zimskem času prav primerno za tiste, ki so želni aktivnih počitnic, sonca in surfanja na valovih. Med surferji je znana tudi kot kraj z močnimi reef-breaki, še posebej na severni strani otoka. Prisotni pa so tudi  beach-breaki, kot so Cotillo in Moro Jable, ki zadovoljijo potrebe surferjev začetnikov.

(Alive Team na Fuerteventuri)

Na Kanarskih otokih je močno prisoten surferski lokalizem; ta se nanaša na bolj zahtevne reef-breake. Tam tujci niso preveč zaželjeni, lahko pride tudi do pretepa. Na manj zahtevnih spotih tega ni, tako začetniki s tem ne bodo imeli težav, v kolikor se bodo držali pravil srečevanja na valovih.

(Jure spodbuja Živo)

Otoki spadajo pod špansko zastavo, vendar jih sama lokacija bolj približuje severni Afriki, kar pa pomeni, da so primerni za surfanje skozi celo leto. Domačini so špansko govoreči in zelo prijazni. (Jure na romantičnem sprehodu)

Portugalska

Z več kot tisoč kilometri spektakularno divje obale je Portugalska znana kot kraj z najboljšimi in najbolj konsistentnimi valovi v Evropi. Slovencem je najbolj dostopna in bi jo lahko označili tudi za najbolj obljudeno surfersko zbirališče Slovencev. Okrog severnih ribiških vasic Ericeira in Penicha je nešteto reef in beach breakov. Supertubes in Coxos sta si prislužila skoraj legendarni sloves v zgodovini evropskega surfanja. Peniche je poznan tako pri izkušenih surferjih kot tudi pri začetnikih. Alive športni kampi se z letošnjim letom izvajajo prav tam.

(Alive surf kampi v povnem zagonu)

Zanimivost je  to, da je mogoče surfati tudi v neposredni bližini obeh največjih mest. V Lizboni se s surfom postaviš na vlak in že si na spotu, v Portu pa vlak zamenja avtobus ali kolo. Turistom najbolj dostopna zadeva za združevanje surf užitkov in raziskovanja mesta.


(Surfanje na Penichu ob 6:43 zjutraj, valovi fantastični)

 (Peniche, sončni zahod)

V času pomladi in jeseni se surferji podajo v Sagres, ki leži na jugu države, kjer se tople vode iz Algarva srečajo s hladnimi vodami odprtega Atlanskega oceana. To je „zlati trikotnik“portugalskega surfanja, kjer najdemo množico različnih breakov, ki kot magnet privlačijo valove iz nevihtnega Atlantika. V okolici Carrapateire, ki je surf središče te regije, najdemo lepe beach-breake, kot so Praia do Amando, Bordeira in Ariffana. S tolikimi kilometri obale se tukaj ne pojavlja lokalizem, ki je prisoten na mnogih drugih lokacijah. V kolikor se boste na vodo podali s pozitvno energijo, se lahko nadejate super seanse.

(Boštjan pleše s Portugalskimi valovi)

Avstralija – Gold  Coast

O Avstraliji ne bomo izgubljali preveč besed. Dežela, kjer je surfanje nacionalni šport z nešteto spoti in kjer so radijska obvestila o ugrizih morskih psov nekaj vsakdanjega, tako kot pri nas o prometnih nesrečah. Tukaj je torej gneča neizbežna, a je to majhna cena v primerjavi s konsistentnimi, uporabnikom prijaznimi valovi, toplim vremenom in lahko dostopnostjo. Surfanje je način življenja in izgleda, da se tega vsi na Zlati Obali držijo. Z desko pod roko se zelo lahko vklopimo v lokalno skupnost.

(Gold Coast)

Kakorkoli, zelo se boste morali potruditi, da se boste lahko kosali z nivojem znanja, ki vlada na plažah kot Durbanah (D-Bah), Burleigh Heads in Kirra. Lahko se zgodi, da bo sedel zraven vas v vodi tudi kak profesionalni surfer. Če vam gneča postane prenapeta, se lahko odpravite proti New South Walesu, kjer valovi niso tako natrpani. V primeru, da bi radi poskusili še kaj razen surfanja, se lahko odpravite na treking ali na potapljanje na Veliki koralni greben.

(Golden Coast)

Južna Afrika – Cape Town

Cape Town ni samo najbolj priljubljena mednarodna turistična destinacija v Južni Afriki, ampak na celotnem afriškem kontinentu. Zaradi svoje ugodne klime, naravnega okolja in dobro razvite infrastrukture se je tukaj razvila pisana zmes ljudi in kulture. Mesto na jugu Afrike je najbolje obiskati v času od sredine januarja do sredine februarja, to je v obdobju njihovega poletja. V bližnji okolici mesta je približno 75 spotov, od „kostolomnih“ reefov, tubularnih beach breakov in nežno lomečih se valov na peščenih plažah.

(Muizenbergu, prijazen za začetnike)

V Cape Townu lahko doživimo pestro paleto valov. Če se želimo naučiti surfati, je najbolje obiskati spot v Muizenbergu (katerega smo z našim surf kampom tudi testirali, glej video), ki leži v Indijskem oceanu, kjer je neskončna plaža z nešteto beach breaki. To je eden izmed najbolj popularnih spotov, kjer se lahko ob vikendih našteje tudi do 500 surferjev.


V primeru, da se nahajamo ob Atlantskem oceanu, lahko obiščemo spot v Big bayu, ki leži v zavetju med dvema skalnima reefoma, tako da ni strahu, da bi nas kam odneslo. Ob boljšem znanju in dobri napovedi lahko obiščemo zahtevnejše spote, kot so Derdesteen, Haakgat in Tubewave severno od mesta ter Llandadno, Dunes in Long Beach južno od mesta. Ob napovedi zelo velikih valov pa se lahko odpravimo v Hout bay opazovati spot Dungeons, kjer se nahajo eni izmed največjih valov Afriškega kontineta. Tukaj se letno odvija tekmovanje Red Bull Big Wave Africa.

(priprava surfa pred akcijo, Muizenberg)

V Cape Townu tudi sami že več let zapored preživimo kar nekaj časa. Letos smo temu namenili skoraj en mesec. Namen potovanja je bilo učenje in izpopolnjevanje deskanja na valovih. Kamp je letos prvič potekal v izvedbi Alive .(Link: www.alive.si) V času, ko se nismo potili v hladnem oceanu, smo spoznavali pestro afriško kulturo in čudovite naravne znamenitosti. Če vas morda zanima, kako je surfati s tjulnji, pričakovati morskega psa in zagledati kita, se nam pridružite na enem izmed potopisnih predavanj po Sloveniji ali pa prihodnje leto kar v Cape Townu.

V naših opisih bi lahko dodali še marsikatero priljubljeno destinacijo, vendar bi že tako dolga predstavitev postala še daljša. Omenimo lahko še Bali in Maroko, ki sta prav tako izredno priljubljeni lokaciji v dveh popolnoma različnih kulturah. Še ena, ki pa je namenoma nismo omenili,  je Kalifornija, prav tako meka za surfanje. O tej pa kdaj drugič.

Upamo, da je vsak našel kaj zase. Če te ne zanima surfanje in detajli o spotih in valovih, pa vsaj upamo, da se je oko spočilo na fotografijah.

Čar surfanja ni samo surfanje, temveč tudi odkrivanje neznanega in spoznavanje novih kultur ter združevanje potovanja z užitki v vodi, v angleščini bi rekli na kratko surfari – surf and travel.

Surf slovarček

SPOT – kraj, plaža, kjer se lahko surfa
BEACH BREAK –  kraj, kjer se lahko surfa in so peščena tla
REEF BREAK – kraj, kjer se lahko surfa in je kamnito dno

Pusti komentar

Tvoj email ne bo objavljen.

*

Lahko uporabiš HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>