Vaje za trebuh in hujšanje

Kako vaje za trebuh vplivajo na hujšanje in hrbtenico.

Ali bom shujšal in izgubil trebuh če bom vsak dan naredil 200 trebušnjakov. Samo zaradi trebušnjakov ne. Tudi maščoba v trebušnem predelu se ne bo stopila. Zelo verjetno pa boste dobili bolečine v hrbtenici. Vaje za trebuh so dvorezni meč.

Razporeditev maščobe v telesu je centralno regulirana, kar pomeni da se telo samo odloča kam bo shranilo odvečno maščobo in kje jo bo pokurilo. Če želimo raven trebuh moramo zmanjšati odstotek maščobe v celem telesu kar storimo z ustrezno vadbo in prehrano. Vaje za trebuh so samo del poti do uspeha. Bistvo je da je naš vnos kalorij manjši od porabe kalorij. Na ta način ustvarimo okolje za zmanjšanje procenta telesne maščobe. Ne samo vaje za trebuh. Trenirati moramo celotno telo. Idealno bi bilo 2x tedensko izvajati vaje z utežmi tako za ženske kot moške. 1x tedensko izvajati intenzivno intervalno vadbo. Ostale dneve pa skušamo biti aerobno aktivni. Sem spadajo lahkoten tek, kolesarjenje, pohodništvo. Z vajami za moč bomo ohranjali čvrsto telo in preprečili izgubo mišične mase kot posledico negativnega kaloričnega vnosa in preprečili upočasnitev bazalnega metabolizma. Ne pozabimo, da so mišice izjemno kalorično požrešne tudi v mirovanju. Torej ko gledamo TV telo porablja energijo, ker so mišice metabolno aktivne. Maščoba nima tega efekta. Večja kot je mišična masa višji je bazalni metabolizem torej v mirovanju porabimo več kalorij. Med vadbo pa večja mišična masa zopet porablja več kalorij, ker lahko treniramo bolj intenzivno. Intervalna vadba skrbi za zdravo srce, zelo učinkovito poveča aerobno moč, pokuri ogromno kalorij, spodbudi bazalni metabolizem, poveča vzdržljivost in poveča število encimov, potrebnih za kurjenje maščob. Aerobna vadba poskrbi za kurjenje kalorij, poveča število encimov za kurjenje maščob in skrbi za zdrav kardiovaskularni sistem.

vaje_za_trebuh

Če želimo kuriti maščobe moramo telo prvo spremeniti v pečico za kurjenje maščob. Netrenirano telo med vadbo porablja veliko ogljikovih hidratov, ker nima dovolj encimov za oksidacijo maščobe. Z intervalnim in aerobnim treningom lahko v 3 mesecih telo spremenimo v učinkovito pečico za kurjenje maščob. Trenirano telo je sposobno veliko večje porabe maščob med vadbo kot telo netreniranega. Primer je na primer gorništvo. Če smo netrenirani smo po cca. 2 urah pokurili zaloge ogljikovih hidratov. Postanemo lačni in utrujeni. Telo se sedaj trudi to kompenzirati z povečano porabo maščob vendar ker smo pokurili ogljikove hidrate, ki sodelujejo pri beta oksidaciji maščob, telo prične kuriti maščobe po poti kislin. To je manj učinkovito in manj zdravo. Trenirano telo lahko varčuje z zalogami ogljikovih hidratov, ker porablja več maščob in tako po 2 urah zmerne vadbe ne pade v krizo. Z ustrezno prehrano med vadbo lahko seveda sproti nadomeščamo pokurjene ogljikove hidrate.

Torej vaje za trebuh skrbijo za tonus mišic in njihovo osnovno moč. Ne smemo pozabiti na skladen razvoj vseh mišic trupa. Če bomo izvajali samo vaje za trebuh bodo trebušne mišice močnejše od hrbtnih in porušeno razmerje bo negativno vplivalo na hrbtenico. Da se ognjete temu priporočamo, da se oglasite na kratkem posvetu pri nas v Vadbenem studiu Alive, kjer vam z veseljem pripravimo specialni trening za hujšanje. Trening bo vseboval uravnovešeni razvoj mišic trupa, torej najboljše vaje za trebuh in hrbet. Vadbo moči pa bomo nadgradili s primernimi kardio vajami, s katerimi boste najučinkovitejše topili vaše maščobne obročke.

Vse vaje za trebuh niso zdrave. Ključna mišica je psoas, ki ne sme biti aktivna. To je mišica, ki se pripenja na ledvenem delu hrbtenice in upogiba kolk oz. dvigne nogo. Ta mišica ima tendenco krajšanja, kar pomeni, da pri vadbi brez raztezanja postaja vse krajša. Ko enkrat izgubimo število zaporednih sarkomer v mišici celici bomo zelo težko vrnili mišico v prvotno stanje. Vsakodnevno sedenje ima podoben učinek na to mišico, ker je neprestano v skrajšanem položaju se sčasoma sama skrajša, da se prilagodi novemu položaju. Vaje za trebuh, ki aktivirajo to mišico bodo torej škodovale hrbtenici. Kako? Ko se iz sedečega položaja dvignemo v stoječega, skrajšana mišica ne bo več kos nalogi ker bo prekratka. Posledično bo vlekla ledveni del hrbtenice naprej in povečevala lordozo. Posledica je neprestan pritisk na hrbtenico zaradi česa se bodo ostale mišice hrbtenice trudile to kompenzirati in bodo vlekle v drugo stran. Posledica je trd hrbet in bolečine. S povečanjem lordoze pa vplivamo na celotno ukrivljenost hrbtenice, saj telo za ohranitev statike ukrivi tudi prsni in vratni del hrbtenice. Posledica so bolečine.

Katere vaje za trebuh so torej zdrave. Vse vaje, kjer ne uporabljamo nog oz. jih zataknemo. Če ležimo dvigujemo samo ramena, križni del ostane na tleh. Dvignemo se proti stropu in ne proti nogam. Varna vaja je tudi dvig boka na roki na strani in plank z ustrezno dvignjenimi boki.

Za podrobnejše informacije vabljeni v ljubljanski fitnes studio Alive.

Pusti komentar

Tvoj email ne bo objavljen.

*

Lahko uporabiš HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>