Red Bull Stratos

Oglej si posnetek zgodovinskega spektakla Red Bull Stratos:

Avstrijec Felix Baumgartner je skočil z roba stratosfere. Z višine več kot 39 kilometrov in s hitrostjo 1.137 km/h je prebil zvočni zid in nato varno pristal na tleh.

Pred tem je Baumgartner v New Yorku predstavil projekt Red Bull Stratos, s čimer bo odkril še neraziskan del aeroastronavtike. Eden drznejših B. A. S. E.-padalcev se bo v kapsuli, pripeti na balon s helijem, v dveh do treh urah dvignil do zgornjih plasti stratosfere. To bo na višini najmanj 39 km visoko. Na tej višini bo izskočil v skafandru in v prostem padu dosegel hitrost prek 1.110 km/h, nato pa s padalom pristal na Zemlji.

Skok za odkrivanje vesolja

Podrl kar tri rekorde rekorde:
– najvišji polet balona s posadko (39,068 m)
– skok z največje višine
– najhitrejši prosti pad (1173km/h), Baumgartner je postal prvi človek, ki je prebil zvočni zid.

Od projekta si veliko obetajo tudi vrhunski znanstveniki, saj razvijajo možnost reševanja s skoki iz vesoljskih plovil, kadar imajo ta težave na takšnih višinah. Leta 1960 je polkovnik vojnega letalstva ZDA Joseph Kittinger že izvedel stratosferski skok z višine 31,322 km in s tem odprl vrata za odkrivanje vesolja.

Ljudje so zadnjih 50 let skušali podreti moj rekord in veliko jih je pri tem izgubilo življenje, vendar sem prepričan, da bo z našo edinstveno opremo, izvrstno ekipo in neverjetnimi sposobnostmi Felixa Baumgartnerja projekt Red Bull Stratos uspešen,” je dejal Kittinger.

Sodelovanje z znanstveniki

Na predstavitvi projekta sta poleg Kittingerja in Baumgartnerja (leta 2003 je kot prvi človek brez pogona preletel Rokavski preliv) sodelovala tudi medicinski vodja projekta dr. Jonathan Clark in tehnični vodja Art Thompson.

Gre za dejanski vstop v neznano. Nihče ne more povsem predvideti, kako bo človeško telo reagiralo ob preboju zvočnega zidu,” je povedal Baumgartner. “A to moramo ugotoviti. Bodoči aeroastronavtski programi potrebujejo način, s pomočjo katerega bodo piloti in astronavti v primeru nevarnosti lahko zapustili plovilo.”

Dr. Jonathan Clark, ki je kot kirurg sodeloval pri šestih misijah Space Shuttle, je potrdil, da bodo podatke, pridobljene v projektu, delili z znanstveniki, ter omenil, da bodo rezultati projekta lahko prinesli tudi dolgo pričakovane medicinske rešitve.

Po mojem mnenju je ena izmed največjih prednosti projekta Red Bull Stratos ta, da bo služil kot inspiracija našim otrokom. To, kar zdaj počne Felix, se lahko primerja s početji prvih astronavtov in kozmonavtov.”

VIR: www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/misija-na-robu-vesolja-se-zacenja/221973, www.redbullstratos.com

Pusti komentar

Tvoj email ne bo objavljen.

*

Lahko uporabiš HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>